Fotbalová akademie
čtvrtek 11. ledna. 2024
U15

Patnáctka nastoupí proti Tottenhamu!

Ve fantastické společnosti se v průběhu nadcházejícího víkendu ocitne patnáctka Baníku Ostrava. Starší žáci Baníku byli totiž pozváni k účasti na letošním ročníku halového Pape-Cupu, jednoho z nejlepších halových turnajů, který bývá v Německu k vidění. Koná se v Magdeburgu a kromě Baníku si na něm letos zahrají týmy Liverpoolu FC, Arsenalu, Tottenhamu, Bayeru Leverkusen a dalších předních evropských klubů. V základní skupině narazí Baník právě na Tottenham!

Baník má na letošním Pape-Cupu status zvláštního hosta. Magdeburští pořadatelé měli totiž snahu dostat mezi dvacítku účastníků všechny zástupce klubů, s nimiž se 1. FC Magdeburg utkal na své slavné cestě za triumfem v Poháru UEFA v sezoně 1973/74. Letos totiž uplyne od tohoto magdeburského pohárového vítězství padesát let. S Baníkem se tehdy německý celek utkal ve druhém kole. A byla to dramatická bitva. Baník na Bazalech vyhrál 2:0, v odvetě prohrával po devadesáti minutách 0:2 a rozhodnout muselo prodloužení. A v něm byli šťastnější Němci.

Je neskutečné, jaký odkaz nám tehdejší borci Baníku zanechali. Díky tomu, že se dostali do pohárové Evropy a v ní do druhého kola proti Magdeburgu, se dnes naše patnáctka může zúčastnit tohoto fantastického turnaje. Je to jen další z důkazů, jak důležité je připomínat si baníkovské hrdiny minulosti a být jim za to, co dokázali, vděčni,“ uvedl Roman Holiš, předseda Akademie Baníku Ostrava.

Spolu s týmem odcestuje na turnaj do Magdeburgu také trenér gólmanů Ivo Schmucker, jehož otec František v obou pohárových duelech před padesáti lety branku Baníku hájil.

Mladí baníkovci si v základní skupině Pape-Cupu před několika tisícovkami diváků zahrají proti Tottenhamu, Cambridge United, FC Augsburg a Arminii Magdeburg. Dva nejlepší týmy z každé z pěti základních skupin postoupí do čtvrtfinálové skupiny.