Fotbalová akademie
úterý 23. dubna. 2024
U15

Turnaj národů překonal divácký rekord!

Byla to famózní fotbalová podívaná! Skvělé zápasy za účastí zástupců předních evropských týmů v čele s Manchesterem United. Vítězství Baníku nad slavným ManU! Přímý souboj zástupců slavných fotbalových rodů Simona Baroše a Kaie Rooneyho. Fantastická divácká kulisa a navíc divácký rekord! To vše v Ostravě a v okolí, co jste chtěli víc!?

Budiž hned zkraje řečeno, že vítězem úžasného 5. ročníku Turnaje národů se stala patnáctka pražské Slavie. V semifinále si na penalty poradila s 1. FC Köln, ve finále zdolala 1:0 Herthu Berlín.

Vynikajícím způsobem si vedl také Baník. I díky vítězství 2:0 nad Manchesterem United, v němž proti sobě nastoupili Simon Baroš a Kai Rooney, vyhrál svou základní skupinu. Ve čtvrtfinále zdolali baníkovci 1:0 Slovan Bratislava, v semifinále podlehli 0:1 berlínské Hertě, aby v souboji o 3. místo porazili 2:1 věhlasný 1. FC Köln.

Akademii FCB, která turnaj pořádala, se podařilo překonat dosavadní divácký rekord. Na utkání Baníku s MTK Budapešť, které se hrálo v pátek na hřišti Unie Hlubina, se přišlo podívat 522 diváků! Takovou návštěvu zatím nezapsal žádný ze zápasů hraných v rámci mládežnických turnajů, které Akademie Baníku pořádá.

"Velkou pozornost přitáhly i ostatní zápasy, samozřejmě i magnet celého turnaje, kterým byl souboj Baníku s Manchesterem United. Jsme rádi, že jsou baníkovské mládežnické turnaje atraktivní i pro diváky, děkuji i zástupcům těch ostravských základních škol, které své žáky do hlediště Turnaje čtyř zemí přivedly," uvedl Roman Holiš, předseda Akademie FCB.

Organizátoři se po skončení celého turnaje, jehož vrcholem byla cesta účastníků do bývalého koncentračního tábora v Osvětimi a uctění památky obětí holocaustu, a nad jehož konání převzal záštitu prezident republiky Petr Pavel, dočkali slov velkého uznání.

"Samozřejmě, že nás obrovsky těší, když od zástupců zejména zahraničních klubů slyšíme, že takový turnaj, který má nejen výbornou organizaci, ale také svou myšlenku a poslání, ještě nikde jinde nezažili. Stejně jako ten fakt, že se nám tyto kluby s předstihem hlásí na další turnaje a my už je musíme s lítostí odmítnout, protože zájem je tak velký, že kapacita některých turnajů je už nyní s předstihem zcela naplněna," řekl předseda Akademie FCB. "Děkuju všem lidem, kteří se na organizaci letošního ročníku Turnaj národů podíleli," dodal Roman Holiš.

Výsledky turnaje si můžete prostudovat zde.