Fotbalová akademie
pátek 06. prosince. 2019
U19

Hodnocení podzimní části kategorie U19

Úspěšný podzim má za sebou devatenáctka Baníku. O tom, jaký byl od zahájení sezóny až do této chvíle se rozpovídal hlavní trenér Roman West (na fotce).

Přípravu jsme začali 28. 6. 2019 na statku v Dolním Benešově. Třídenní týmový kemp měl za cíl stmelit kolektiv, což se jednoznačně podařilo. Herní tréninky probíhaly v novém areálu na Vistě, kondiční přípravu jsme absolvovali na týdenním soustředění ve sportovním centru Goslaw v Polsku. Baník nám vytvořil velmi dobré podmínky, měli jsme zajištěno vše potřebné ke kvalitnímu růstu každého hráče.

Během letní přípravy jsme odehráli několik utkání proti výborným celkům. Především tradiční turnaj O Zlatý Kahan přinesl zajímavé konfrontace se špičkovými soupeři (Górnik Zabrze 2:1, Eintracht Frankfurt 0:2 nebo Olympique Marseille 4:1), kteří hráčům ukázali vyšší hranice, v čem je potřeba se zlepšit. Nám trenérům potom jakou mají hráči současnou individuální kvalitu, charakter, zkrátka s kým můžeme počítat a s kým méně. Tady se tvořila základní sestava. Tu jsme následně stavěli dle výkonnosti hráčů, ti nejlepší hráli od začátku utkání. Určili jsme kostru týmu, rozestavení, jednotlivé role a styl hry.

Chtěli jsme, aby se kluci co nejvíce individuálně i týmově rozvíjeli. Hráli aktivně, sebevědomě, byli kvalitní na míči, zdravě agresivní. Abychom my všichni měli společně radost z předvedených výkonů. Naším cílem bylo dojít k vítězství přes filozofii, že vstřelíme více branek než náš soupeř. Postupným útokem, kombinačně-kvalitním herním projevem.

Do mistrovských utkání jsme šli s kádrem 17 hráčů a 2 brankáři.

Vstup do sezóny se nám po velmi kvalitní přípravě ve všech ohledech nadmíru povedl. Tři zápasy = tři výhry při celkovém skóre 14:0 (doma Slovácko 5:0, venku Boleslav 0:6 a následně doma Viktorii Plzeň 3:0). Po vydařené letní přípravě a velmi dobrém vstupu do úvodu sezóny jak z výsledkového tak především z herního hlediska nominovali trenéři reprezentací ČR U17 a U18 z našeho týmu málo vídaných 8 hráčů. Některé z nich úplně nově či staronově. Tady se mohli hráči přesvědčit, že pokud plní co se od nich vyžaduje, odměna se dostaví. Snahou nás všech je, aby jich v reprezentacích bylo co nejvíce a v budoucnu naši odchovanci hráli i v co největší míře za náš A tým.

Po této krásné etapě došlo doslova k „vystřízlivění“ v utkání v Brně. Domácí nás přehráli ve všech směrech a dost otřásli naším sebevědomím do dalšího průběhu soutěže. Následně už nebyly naše výkony i výsledky tak suverénní jako v letní přípravě či z kraje sezóny. Mysleli jsme si, že jsme na tom výborně. Zejména však utkání se Spartou a Slávií Praha nám otevřela oči, že je pořád kam se posouvat, že se musíme neustále zlepšovat. Škoda je dvou porážek v Příbrami a na Sigmě Olomouc, kde jsme nebyli horším týmem a v určité fázi utkání byli blízko vítězství.

Celkově v mistrovských utkáních celostátní dorostenecké ligy jsme se prezentovali solidním herním projevem. Někdy to bylo lepší, jindy nám to tolik nešlo. Ale to je v tomto věku normální. Důležitá je snaha hrát neustále aktivně, snažit se o otevřený fotbal, vysoko napadat. Chtít být silnější v kombinaci s míčem. Ve všech zápasech herně svého soupeře přehrát, vytvořit si více příležitostí a docílit tak vítězství.

Kategorii U19, kde zůstal ročník 2001, jsme doplnili o nejtalentovanější hráče ročníku 2002 a 2003. Ti do mužstva vnesli velkou konkurenci a jsme rádi, že po delší době jsou v Baníku hráči s takovým fotbalovým potenciálem. Někdy ale tyto kluky brzdí větší ochota tvrdě pracovat. Opakovaně jít za hranici komfortní zóny. Měli by se naučit, že běžecký trénink a běžecký výkon v utkání je jedním ze základů fotbalu. Kvalita na míči, kombinace a útočná fáze je jen polovina herního výkonu. Nedostatky nebo v mnoha případech i neochota v bránění jak u každého hráče, tak u celého týmu nás opakovaně sráží. To musíme v zimní přípravě vylepšit. Dalším aspektem, na kterém je potřeba neustále pracovat, je produktivita. Vytvoříme si hodně šancí, ale nestřílíme tolik gólů, kolik bychom chtěli. Každý hráč má určité nedostatky, na které by se měl v tréninku zaměřit. Na nás je, abychom je o správnosti této cesty dokázali přesvědčit.

Snažili jsme se, aby každý z kluků odehrál dostatečný počet minut. Hráči z kádru U19, kteří nedostávali tolik příležitostí při mistrovském zápase, sbíraly pravidelně herní praxi za tým U18.

Po podzimní části jsme na třetím místě průběžné tabulky se ziskem 30 bodů, při skóre 34:19 za 10 vítězství a 5 porážek. K nejlepším hráčům patřili Roman Zálešák, Jakub Tamajka, Jakub Drozd a Timofej Barkov.

Hráči dostali v přechodném období volno, ale k jeho konci také individuální běžecko-silové plány. My všichni věříme, že po svátcích a odpočinku se kluci vrátí zpět k fotbalu s elánem a budou mít velkou chuť se individuálně i týmově zlepšovat. S každým z nich jsme také konkrétně hovořili na čem. Zimní příprava začne v pondělí 6. ledna 2020.

Realizační tým U19: Hlavní trenér Roman West, asistent trenéra Jan Baránek, kondiční trenér Aleš Buzek, masér Michal Seibert a trenér brankářů Ivo Schmucker.