Fotbalová akademie
úterý 04. června. 2024
U16

Šestnáctka proti Opavě o titul v MSDL!

Velkou šanci stát se šampiónem Moravskoslezské dorostenecké ligy má šestnáctka Baníku Ostrava! A zítra, ve středu 5. června, ji může proměnit v celkový triumf! Pokud totiž zítra v předehrávaném utkání 30. kola svěřenci trenérů Holiše, Kováře a Vichra zvládnou duel s Opavou, už jim kolo před koncem MSDL titul nikdo nesebere! Zápas prvního týmu tabulky s druhým se bude hrát ve středu od 17:15 na Vistě!

Tohle je příležitost, jak dodat úspěšné sezoně Baníku ještě větší lesk! Šestnáctka Baníku má na dosah trofej pro vítěze Moravskoslezské dorostenecké ligy. O tom, zda ji vybojuje, se s největší pravděpodobností rozhodne právě ve středu ve velkém slezském derby.

V předehrávaném utkání 30. kola proti sobě totiž stanou dva velcí rivalové, ale taky dva nejlepší týmy soutěže. Oba celky, jak Baník, tak Opava, mají v tabulce shodně po 73 bodech. Oba mají na kontě 24 vítězství z dosud odehraných 28 utkání, a k tomu jednu remízu. Skóre hovoří pro Baník. A co je ještě důležitější, po podzimní výhře 2:0 v Opavě hovoří pro mladé Ostravany také aktuálně lepší vzájemný zápas.

Co to všechno před středečním utkáním, které je vrcholem celé sezony, znamená? Oběma soupeřům bude po zítřku zbývat dohrát zápas 29. kola. Baník nastoupí ve Znojmě, Opava na hřišti jihlavské šestnáctky. Lze předpokládat, že oba rivalové zvítězí, a tak klíčem k celkovému triumfu bude téměř jistě právě středeční vzájemný duel. Pokud vyhraje Baník, získá tříbodový náskok, který bude při lepší vzájemné bilanci znamenat jistotu celkového vítězství v soutěži. Při naplněném předpokladu, že jak Baník, tak také Opava zvládnou o víkendu své poslední zápasy za tři body, posune Ostravany k titulu i remíza!

„Čeká nás opravdové finále a jsem moc rád, že si kluci mohou takový zápas zahrát, Je to pro ně odměna za to, jak po celý rok pracovali. Teď nastoupí do utkání, ve kterém mohou dobýt úspěch, na který budou vzpomínat celý život,“ říká David Holiš, trenér Baníku Ostrava U16. „A navíc mohou udělat historický zápis do kroniky Baníku. Věřím, že se to povede a že tím konečným výsledkem poděkujeme všem lidem v Baníku a Akademii, kteří pro mládež vytvářejí skvělé podmínky, kteří nám dali šanci a důvěru,“ pokračuje hlavní trenér baníkovské šestnáctky.

Ví dobře, že jeho celek čeká ve středu těžký soupeř. Hovoří o tom takřka zcela vyrovnaná čísla v tabulce. Opavští, kteří mají v soutěži nasazený svůj A-tým mladšího dorostu, mají navíc k dispozici kádr hráčů, kteří jsou vesměs o rok starší než hráči Baníku.

„To jsou fakta, kterými se nezabýváme. Pravda leží na hřišti. Na podzim jsme v Opavě vyhráli, tím jsme si dokázali, že se nemáme důvod na cokoliv vymlouvat. A dělat to nebudeme. Víme, jaký soupeř nás čeká, jaké jsou jeho kvality a je na nás, abychom se na ně připravili natolik, abychom zápas zvládli,“ uzavírá trenér David Holiš.