Fotbalová akademie
středa 16. září. 2015
U12

U12 skončila v Polsku druhá!

Dvanáctka úspěšně reprezentovala Baník Ostrava na dvoudenním mezinárodním turnaji Silesia Football Cup, jenž pořádali fanoušci GKS Katowice. Baníkovci ročníku narození 2004 skončili na druhém místě, když v závěrečném přímém souboji o celkové prvenství podlehli Arce Gdynia 1:2. Baníku se dařilo i na poli individuálním, nejlepším hráčem celého turnaje byl vyhlášen Matyáš Bitta.

Kvalitně obsazeného turnaje se zúčastnilo šestnáct týmu, které byly rozděleny do dvou skupin po osmi. Každý tým tak odehrál sedm utkání. Do finálové skupiny, která byla na programu v neděli, postupovaly pouze první čtyři týmy. Hrálo se systémem 6+1 na hlavním stadionu druholigového polského klubu GKS Katowice.

Do prvního hracího dne Silesia Football Cupu vstoupili baníkovci porážkou 1:2 s Bialystokem. „Soupeř nás na úvod zaskočil důraznou hrou. Protože agresivitou v soubojích vyznávaly i ostatní polské týmy, museli jsme se přizpůsobit a přidat v osobních soubojích. V bojovně laděných střetnutích jsme v plné míře nemohli ukázat naši fotbalovost, ale přesto jsme ve většině zápasů měli více ze hry a nakonec postoupili z prvního místa,“ řekl trenér dvanáctky Vojtěch Šustr.

I druhý hrací den se baníkovcům výsledkově dařilo, a tudíž nabídlo závěrečné utkání proti Gdynii parádní rozzuzlení – přímý souboj o celkové prvenství na turnaji. Pokud se baníkovci chtěli radovat z triumfu, museli vyhrát. „Gdynia byla nejfotbalovějším týmem, proti kterému jsme na turnaji hráli. Před vzájemným utkáním soupeři stačila remíza, měl totiž stejně bodů, ale lepší skóre. Po oboustranně výborném zápase jsme v závěru, kdy už jsme hráli vabank, inkasovali a prohráli 1:2,“ pravil Šustr, kterého potěšilo ocenění vítězného týmu turnaje. „Díky naší hře nás zástupci Arky Gdynia pozvali na zimní halový turnaj, kde budou týmy jako Borussia Dortmund, Bate Borisov, Bochum či Bayern Leverkusen,“ pochlubil se trenér Baníku.

Baníkovská výprava ocenila přístup pořádajících fanoušků GKS Katowice, kteří mají s příznivci Baníku dlouholetou družbu. „Po celé dva dny o nás bylo perfektně postaráno. Organizátoři nám hradili všechno – ubytování na luxusním hotelu, stravu, startovné i dopravu na zápasy,“ poděkoval asistent trenéra Michal Chudík.

Výsledky:

FC Baník Ostrava U12 – Jagiellonia Bialystok U12 1:2

FC Baník Ostrava U12 – AC Sparta Praha U12 2:1

FC Baník Ostrava U12 – LKS Lodz U12 2:2

FC Baník Ostrava U12 – Zaglebie Lubin U12 4:2

FC Baník Ostrava U12 – GKS Katowice U12 6:0

FC Baník Ostrava U12 – Wisla Krakow U12 5:0

FC Baník Ostrava U12 – FC VSS Košice U12 8:0

FC Baník Ostrava U12 – Korona Kielce U12 2:1

FC Baník Ostrava U12 – Warta Poznaň U12 3:2

FC Baník Ostrava U12 – DVTK Miskolc U12 2:2

FC Baník Ostrava U12 – Arka Gdynia U12 1:2

Sestava Baníku: Brož, Grygar, Bitta, Vachník, Kret, Michna, Sín, Kocián, Rajdl. Kedroň, Michlík, Obuch. Trenéři: Šustr a Chudík.