Fotbalová akademie
pátek 22. září. 2023
Obecné

Barbora Kijasová: Klíčová je u hráčů mentální stránka

Celosezónní mentální příprava borců U16-U19 započala pod vedením naší mentální koučky, Barbory Kijasové, M.A., CMPC Spolupráce s Barčou pokračuje i druhým rokem a rozšiřuje se mj. i o systematickou mentální přípravu našeho dorostu na Vistě. V krátkém rozhovoru s Barčou můžeme nahlédnout pod pokličku celého programu.

Barčo, co takový celosezónní program mentální přípravy vůbec zahrnuje?

Mentální příprava je velmi široký pojem. Už na konci minulé sezóny jsme se všemi kategoriemi měli meetingy, během kterých jsem klukům představila, co takový program může zahrnovat, a zároveň jsem získala informace, které z oblastí naše hráče nejvíce zajímají. Jsou mezi nimi témata jako zvládání tlaku a vypjatých situací, budování dlouhodobého zdravého sebevědomí, zvládání nervozity, či schopnost rychle se vrátit do hry po neúspěchu či chybě. Pod ty pak spadají konkrétní metody (mentální dovednosti), jakými jsou regulace pozornosti, regulace nervozity, odolnost vůči negativním myšlenkám, self-talk (vnitřní řeč) a další. Na základě tohoto feedbacku od hráčů, komunikace s trenéry a evidence-based principů sportovní psychologie jsem pak sestavila program zahrnující mj. i tyto zmiňované oblasti. Tento program tedy zahrnuje praktické způsoby / strategie / metody, se kterými budou naši hráči o krůček blíže svému potenciálu, který chtějí “prodat” na hřišti.

Co je důležité, aby tento program vůbec fungoval?

Těch úskalí je celá řada. Jednou z nejdůležitějších podmínek pro to, aby takový program vůbec měl šanci na to být efektivní, je plná důvěra k oboru sportovní psychologie a mé odbornosti v řadách trenérů jednotlivých kategorií. V tom musím říct, že jsme za náš první společný rok udělali obrovský kus práce. Trenéři byli od začátku otevřeni veškeré komunikace se mnou, mým úkolem pak bylo 1) krotit svou tendenci dělat unáhlené změny / rozhodnutí, 2) vnímat celkovou atmosféru a kulturu FCB Akademie, a 3) komunikovat s jednotlivými trenéry o tom, v čem v naší spolupráci viděli sami přínos. Obor sportovní psychologie v Česku stále není rozšířený tak, jako kondiční příprava, o to více si vážím přístupu všech trenérů a samotného vedení Akademie. Díky tomu nyní sklízíme ovoce, protože vzájemně už víme, co od sebe můžeme čekat jak po lidské, tak i po oborové stránce. Tím, že hráči nyní vidí, že jejich trenéři mají ve mě důvěru, je prvním krokem k tomu, aby právě hráči sami byli ochotni si tuto důvěru ke mně vybudovat také. Je to samozřejmě ale proces, který nikdy nekončí.

Dalším faktorem je vůle samotných hráčů - když jdete do fitka bez motivace či disciplíny, sice si neodjedete ten nejkvalitnější trénink, ale i tak vám stehna po dřepech zesílí. U mentální přípravy to je jinak. Bez nasazení u hráče nedojde téměř k žádnému přínosu z mentálního tréninku - proto je samotný přístup a odhodlání našich hráčů pracovat na jejich mentální stránce absolutně klíčový. I z toho důvodu jsme účast v tomto programu minimálně pro letošní sezónu nechali dobrovolnou - kluci se mohli rozhodnout sami, zda do toho se mnou jdou, či nikoliv. Mou prací je nyní zaujmout je natolik, že tuto práci skutečně odvedou - dlouhodobě, aby se to projevilo i na hřišti.

Jak často a v jaké formě tento program povedeš?

Hráče jsme v prvé řadě nechtěli “uvařit”. Meetingy jsou naplánovány na 30min co druhý týden. Intenzita není nijak vysoká, na druhou stranu ale dává dostatek prostoru odzkoušet a natrénovat si dané metody v praxi (např. regulace pozornosti od myšlenek na předchozí chybu do přítomnosti). Témata se budou prolínat a my budeme postupně vše ladit- stejně, jako hráči ladí své fotbalové dovednosti na tréninku. Obrovskou výhodou je, že jsme kluky rozdělili do skupin max. po 5ti v rámci jejich kategorií, což dává každému z nich dostatečný prostor probrat, co potřebuje, zároveň se ale od sebe vzájemně mohou inspirovat. Je to pro ně menší krok do neznáma - máme jasně definované principy meetingů (respekt,vzájemná podpora, konstruktivita, komunikace, apod.). V některých částech budu hráče pobízet, aby mluvili více než já. Jedním z přínosů a vlastně i podmínek pro úspěch tohoto programu a pro samotný rozvoj mentální odolnosti je právě schopnost a odhodlání stát za svým, umět projevit a vysvětlit svůj názor před autoritou a, být otevřený zpětné vazbě. Ze své profesní zkušenosti jsem přesvědčena, že toto jsou jedny z dovedností, kterou má drtivá většina úspěšných sportovců, o úspěšných lidech mimo sport nemluvě. Pokud někdo chce v životě a ve sportu uspět, nesmí se stavět do role oběti, ale s hrdostí musí bojovat dál a překážky využívat ke svému rozvoji. Takto to v Akademii máme nastaveno a jedním z mých úkolů je podpořit v tom naše borce.