Fotbalová akademie
pondělí 15. června. 2015
U11

Přípravka U11 uspěla v Ondrášovka Cupu

Výborně se o víkendu dařilo nejstarší přípravce Baníku,která klub reprezentovala na prestižním turnaji Ondrášovka Cup v Ústí nad Orlicí. V konkurenci 28 týmů, mezi kterými byla špička tuzemského fotbalu i slovenská Žilina, se mladí baníkovci dostali až do finále. V něm byl o něco šťastnější soupeř z Českých Budějovic, který vyhrál po penaltovém rozstřelu. „Kluci předvedli parádní fotbal po oba dva dny, účast na turnaji pro nás byla úžasným zážitkem,“ říká trenér baníkovské kategorie U11 Tomáš Kaventa.

Tažení turnajem zahájila baníkovská přípravka v sobotu, kdy zvládla třináct zápasů základní skupiny. Podle pravidel turnaje se hrálo systémem 7+1 na polovinu hřiště, přičemž jedno utkání trvalo 13 minut v základní skupině a 15 minut ve vyřazovací fázi. Baník postoupil do nedělní „Zlaté skupiny“ ze 4. místa a mohl se těšit na další porci kvalitních zápasů. „Během soboty jsme odehráli nejlepší a na pohled nejhezčí fotbal proti Slovácku, které jsme porazili 1:0. Oba týmy se snažily neustále hrát kombinačně a po zemi,“ oceňuje trenér úroveň hry.

Kromě toho jej potěšilo, že kluci z Baníku v základní skupině zvládli také prestižní zápasy s Opavou (2:0) a Sigmou Olomouc (1:1). Nedělní program přinesl mimo jiné důležitá vítězství nad Frýdkem-Místkem (2:0) a Slavií Praha (1:0), která mladé baníkovce posunula do hry o postup do semifinále. Rozhodoval poslední zápas ve „Zlaté skupině“ proti Bohemians Praha 1905. „Kluci šli do tohoto zápasu správně nabuzení a povedlo se jim rychle nastřílet tři branky, na které soupeř reagoval pouze snížením v závěru,“ doplňuje Kaventa.

V semifinále čekala na Baník Sparta, se kterou už se utkal v základní skupině. Zatímco o den dříve byli úspěšnější Sparťané, v neděli odpoledne se radovali baníkovci, a to z výhry 2:0, díky které dosáhli finálové účasti proti soupeři z Českých Budějovic. Po bezbrankovém průběhu musel o vítězi letošního 4. ročníku Ondrášovka Cupu v kategorii U11 rozhodnout penaltový rozstřel, který vyzněl pro Jihočechy v poměru 5:4 (video z utkání si můžete prohlédnout ZDE).

Jaké je po absolvování turnaje trenérovo hodnocení? „Bylo to pro nás vyvrcholení sezóny, protože na turnaji se sešly nejlepší týmy z republiky a k tomu i Žilina. Kluci předvedli parádní výkony po oba dva dny, za což jim chci poděkovat. Oceňuji hlavně to, že všechny zápasy odmakali a hráli s příkladným nasazením a bojovností až do poslední minuty,“ dodává na závěr Kaventa, jehož svěřenci odehráli během dvou dnů 21 zápasů.

Sezónu 2014/2015 definitivně uzavřou o nadcházejícím víkendu,kdy FC Baník Ostrava U11 startuje na turnajích ve Studénce a v Rosicích u Brna.