Fotbalová akademie
středa 04. května. 2022
Obecné

Barbora Kijasová - mentální kouč Akademie FCB

Skvělá zpráva pro Akademii Baníku Ostrava a všechny její členy. Od počátku května byla započata spolupráce s mentálním koučem - Barborou Kijasovou, která je připravena se věnovat hráčům právě po mentální stránce. Přejeme hodně úspěchů.

Akademie FC Baník Ostrava započala spolupráci s mentální koučkou Barborou Kijasovou, M.A., která se mj. podílela na vytvoření tréninkového manuálu pro rozvoj technik motivačních rozhovorů pro trenéry akademie FC Bayern Mnichov. Naše akademie tak jde ve šlépějích světových klubů, u kterých se spolupráce se specialisty na mentální výkon, budování odolnosti hráčů a tvorby klubové kultury dlouhodobě vyplácí ve formě nejen zvýšené kvality výkonu na trávníku, ale také spokojenosti a mentální kondice hráčů, jež jsou základním pilířem pro úspěch mnohaletého konceptu vývoje komplexního fotbalisty. Jednání s Barborou trvala více než půl roku a jsme přesvědčeni, že její mimořádně rozsáhlé zkušenosti (zejména z jejího 5-ti letého působení a systematické aplikace psychologie výkonu v USA) vnesou do naší akademie ty nejmodernější poznatky, které jsou již běžně aplikovány v zámoří a nyní pronikají do Evropy.

Barča ve své profesi využívá svých osobních zkušeností z vrcholového sportu, úzké vysokoškolské specializace pod vedením světově uznávaných sportovních psychologů a zkušeností nabytých v rámci vedení společnosti v USA po boku bývalého majora americké armády aplikující psychologii výkonu v extrémní zátěži, ale také ze spolupráce mj. s vícemistryněmi USA ve fotbale U19, mistry USA v para hokeji a reprezentačním týmem ženského softballu ČR. Barčino profesní portfolio nám tedy jasně říká, že jsme nemohli nalézt specialistu větších rozměrů, který by navíc tak seděl potřebám a vizi naší akademie. Barča bude pro trenéry a hráče k dispozici externě, což vedle plné podpory navíc zaručuje naprostou neutralitu a důvěrnost - prioritou tedy vždy bude hráč/trenér a jeho potřeby. Barča nám pro tuto spolupráci nabídla využití svých prostorů kanceláře na ul. Francouzská 5, Ostrava-Poruba. Na spolupráci se extrémně těšíme.

Roman Holiš, předseda Akademie FC Baník Ostrava

přinášíme Vám s Barčou i rozhovor:

Jako rodné ostravačce se tvá cesta přes celý svět vrátila zpět domů. Co si z 5ti letého působení v USA bereš nejvíce a co bys v tomto duchu doporučila našim mladým fotbalistům?

Život ve Spojených státech je velmi intenzivní a průměrnost lehce zapadne. Navíc jako cizinec musíte uběhnout maraton na každý jeden kilometr američana, což je ale obrovská škola do života - testuje vás to totiž v tom, zda to se svou vizí myslíte vážně. Učí vás to mít jasně srovnané priority a být si maximálně vědom svých cílů a toho, na čem vám skutečně záleží. Každý z nás, kdo skrze sport dostal stipendium na americkou univerzitu jako já a ještě se mu podařilo prosperovat profesně, říká to samé. Jen chtít nestačí. Našim borcům z akademie bych proto nejvíce doporučila, aby věřili svým snům, po nezdarech oprášili kolena a měli jasno v tom, kolik jsou pro svůj sen ochotni obětovat.

Jak taková spolupráce s mentálním koučem vypadá?

V prvé řadě si s daným koučem musíte lidsky sednout - i k tomu slouží první meetingy, kdy hráč popisuje, na čem by chtěl pracovat a mentální kouč reaguje v podobě možných cest k řešení. Musí jít o vlídnou konverzaci z obou stran. U konverzací to ale končit nemusí a nemělo by. Vedle konverzací na témata mentálního tréninku za účelem zvýšení výkonnosti, řešení a zvládání výkonnostních krizí, poklesu motivace či sebevědomí, regulace frustrace, či řešení osobních témat takový kouč také chodí na tréninky, hledá s trenérem efektivní strategie vedení hráčů, případně spolupracuje s trenérem na implementaci mentálního tréninku do běžné tréninkové jednotky. Nejde tedy o tradiční pojetí psychologie ve smyslu terapií a nutného hledání/řešení problémů, ale spíše o strategizaci a optimalizaci mentální stránky jednotlivce či týmu za účelem dosahování sportovního a osobního potenciálu.

Jak psychologie sportu či mentální koučink vypadá v zahraničí?

V akademii Colorado Rapids v USA, která sčítala přes 10 000 hráčů, jsem byla součástí asi 30-ti členného týmu mentálních koučů (sportovních psychologů). Každý z nás měl na starost jeden tým a pracoval s ním po boku hlavního trenéra v průběhu celé sezóny. Byli jsme součástí realizačního týmu. Obsah se odvíjel od charakteru dané části sezóny, stejně jako od konkrétních potřeb trenéra a týmu. Kolegyně z anglické fotbalové akademie má zase pod sebou společně s dvěma kolegy třetinu věkových kategorií. Psychologie už dávno není jen pro “těžké případy” či “slabochy”. Jasně to dává najevo fakt, že největším zaměstnavatelem sportovních psychologů v USA je americká armáda! Dost možná nejtvrdší borci na světě ví, že odolnost, schopnost ustát tlak, zvládnout neúspěch či umět se správně rozhodovat v rámci milisekund jsou trénovatelné dovednosti, které je mentální kouč může naučit. Přesně takto jsme aplikovali metody psychologie výkonu s americkým kolegou u zásahových jednotek. Jiná populace, stejný princip, kdy se od mentálního nastavení odvíjí kvalita výkonu a potažmo výsledky.