Fotbalová akademie
čtvrtek 29. července. 2021
Obecné

Jak vznikl BazalBUB

Nabízíme vám příběh BazalBUBa, oficiálního maskota FC Baník Ostrava.


Jak to vše začalo, rok 2002

Všichni si asi vzpomenete na úvahu Rudolfa Hrušinského alias doktora Skružného z filmu Vesničko má středisková: „Lidé nevědí co s penězma! On má barák, televizor, auťák… Tak si říká - co ještě nemám? Hrobku!“ A v podobném duchu jsem jednou polemizoval o Baníku i já. Má slavnou tradici, krásný stadión, bezpočet chorálů …. Co tedy ještě nemá? Maskota! Od této prvotní myšlenky byla cesta ke zrození BazalBUBa ještě hodně dlouhá, plná omylů a slepých uliček, ale i různých šťastných náhod a setkání. Ta cesta trvala déle než jeden rok.

Bude to krteček?

V úzkém okruhu svých známých jsem tuto myšlenku předestřel a čekal nějaký nápad, jak by mohl maskot Baníku vypadat. Z valné většiny padaly návrhy na krtka (spojení s hornictvím), případně na kamzíka (znak Slezské Ostravy). V prvém případě bylo vypracováno i několik grafických návrhů, ale všechny se více či méně podobaly slavnému ztvárnění Zdeňka Milera. V druhém případě bylo záhy zřejmé, že znak domovské části Baníku většina lidí nezná a napasovat ho nějak na klub by bylo takřka nemožné. Další vhodné nápady již nepřišly, takže tímto bylo upuštěno od toho, jak zhmotnit maskota Baníku z říše zvířat.

The BUB of The Mine

Dalším logickým krokem bylo zaměřit se přímo na název klubu a ostatně i na celou historii Ostravska. Postava horníka by zjevně dávala smysl, nicméně i sebelepší vizualizace většinou nestačí, maskot by měl mít i nějakou nadstavbu a příběh. O výrazu jeho tváře jsem měl jasno celkem okamžitě: musí být drsná, vrásčitá a hlavně s ikonickou přilbou typu „želva“. Později vše do sebe krásně zapadlo, na přilbu jsem přidal rohy a přesmyčkou od výrazu Belzebub (hebrejsky výraz pro čerta) došel k názvu BazalBUB. Ano, konečně čerti i horníci se prakticky pohybují ve stejném teritoriu. A příjemný bonus přišel po nahlédnutí do slovníku - v americkém slangu totiž „bub“ znamená přátelské oslovení: „chlape“, „hochu“, „kámo“.

Zrozen Na Společenstvu

Další souhrou náhod jsem dostal kontakt na grafika Aleše Nowáka. Úvodní schůzku si sjednáváme v legendární restauraci Spolek, kde Aleši předestírám svou představu podoby maskota a zároveň načrtávám základní rysy přímo na účtenku. Po několika dnech je BazalBUB na světě a finální výsledek přesně odpovídá mému zadání. Následně zasílám šéfredaktorovi Deníku Tomáši Šiřinovi grafickou podobu maskota, který pak, k mému velkému překvapení, vychází následující den na úvodní stránce novin. Tímto je BazalBUB představen široké veřejnosti.

BazalBUB je přijat

První odezvy fanoušků jsou velice pozitivní a berou BUBa za svého. Baníkovský veterán Vlastík z Butiku BOFC SARA se ujímá výroby suvenýrů pro fanoušky. Později - opět ve spolupráci s Alešem Nowákem, vznikají další variace maskota, pózuje s Jarkem Nohavicou i T.G.M. BazalBUB (a server banik.cz) se stává mediálním partnerem koncertu skupiny Iron Maiden na Bazalech. A zřejmě nejpůsobivější pak byl pohled na největší „plachtu“ v ČR rozvinutou na našich ochozech, kdy hlava BazalaBUBa tvoří ústřední motiv. Při propadu části hřiště i seriózní média přichází s domněnkou, zda se na povrch nevyhrabal samotný BazalBUB. Samozřejmě, šlo o nadsázku, ale kdoví…

Oficiální maskot?

Za vlády „tenistů“ nad klubem vznikla z jejich strany iniciativa na vytvoření oficiálního maskota Baníku. Do médií zhusta vydávají prohlášení, že BazalBUB nemá s klubem pranic společného a je prý třeba vytvořit maskota, který by, na rozdíl od BazalBUBa, nestrašil děti. Možná byly děti majitelů z Prahy příliš přecitlivělé, nicméně BUBa se místí chacharčata zcela určitě nebojí, ba právě naopak. Následná soutěž na maskota pak byla přehlídkou různých bizarních nápadů a vítězný návrh nikdy nebyl dále nijak realizován ani marketingově využit.

To je ve zkratce příběh jednoho nápadu, který vznikl u piva a byl dotažen do zdárného konce. Možná jednou přijde doba, kdy i hráči Baníku budou mít na dresu logo BazalBUBa anebo bude vyobrazen na klubovém autobusu. Symbolu, který odkazuje na slavnou historii našeho města, bez které by Ostrava nebyla Ostravou a Baník Baníkem.

Po vstupu pana Václava Brabce, který vytáhl Baník z úplného fotbalového dna, se změnil i přístup klubu k postavě BazalBUBa. Ten je tak nyní v pozici oficiálního maskota a pomalu se rozvíjí marketingová aktivita na jeho zviditelnění na vícero frontách.

V první fázi se tak rozjela spolupráce u těch nejmladších, kdy BazalBUB v „životní“ velikosti doprovází různé akce baníkovské mládežnické akademie. Poprvé tomu bylo v roce 2019 na Memoriálu Evžena Hadamczika. Právě povědomí těch nejmladších o hornické minulosti svého klubu se dnes jeví jako mimořádně důležité. Naše mladé fotbalové naděje zřejmě nikdy neviděly skutečného horníka s černě olemovanýma očima, neviděly točící se kola na těžních věžích ani uhelné vozíky důlní lanovky putující směrem ze Slezské Ostravy. Nicméně právě proto musí tato nastupující generace hráčů, ale i mladých příznivců vědět, že takřka před sto lety právě horníci stáli u zrodu u našeho slavného klubu. Věřme, že BazalBUB se tak stane věčným odkazem nejen na hornickou minulost našeho klubu, ale i na stadion, kde Baník získal doposud všechny mistrovské tituly a odehrál i velké pohárové bitvy s věhlasnými soupeři.

Ostravské publikum dovedete ledacos hráčům odpustit, co však neodpouští je laxnost, šlendrián a lenost - tedy přesně ten přístup, který se nikdy netoleroval u žádného horníka na šachtě. Věřme, že tato tradice bude pokračovat - a nasazení, oddanost a píle bude vizitkou hráčů v modrobílých dresech všech věkových kategorií. A možná přijde i doba, kdy hlava BazalBuba bude součástí oficiálního dresu a stane se tak určitým mementem těchto zásad.



Obrázky k příběhu: