Fotbalová akademie
úterý 14. listopadu. 2017
Memoriál Evžena Hadamczika

40. ročník Hadamczikova memoriálu se nadmíru povedl

Jubilejní 40. Ročník Memoriálu Evžena Hadamczika se opravdu povedl. Po tři dny patřila Sportovní hala v Ostravě – Dubině šestnácti fotbalovým týmům nadějí do 11 let. Turnaj po 80 výborných zápasech ve skvělé atmosféře skončil vítězstvím pražské Slavie, která ve finále přehrála loňského vítěze Sigmu Olomouc 2:1.

Daleko důležitější než jednotlivé výsledky však byl fakt, jakým způsobem mladí fotbalisté ovládají míč a jak umí hrát týmově. Ostatně za čtyřicet let prošla Memoriálem Evžena Hadamczika spousta budoucích ligových hvězd – namátkou jmenujme třeba Martina Čížka, Libora Sionka, Pavla Kadeřábka, Lukáše Hejdu či Bořka Dočkala.

Je téměř jisté, že za nějakých osm až deset let budou do nejvyšší soutěže nakukovat i letošní účastníci MEH. A tak si zkusme zapamatovat jména jako Matěj Kotrba (Slavia), Jakub Prohászka (SFC Opava), Martin Ptáčník (Sigma Olomouc), Tadeáš Frýdl, Matěj Ďurina (oba Baník Ostrava) či Richard Goralík (MFK Karviná).

Všichni účastníci letošního ročníku Memoriálu Evžena Hadamczika si sportovní úroveň i technické zabezpečení a organizaci mohli jen pochvalovat. „Měli jsme možnost poměřit své síly s kvalitními celky z Česka i ze zahraničí. Hala má svá specifika, kdy kluky dostává pod časoprostorový tlak, a jako doplněk je vhodná jako rozvoj dovedností. Strávili jsme v Ostravě tři příjemné dny, kdy jsme společně cestovali vlakem, byli v kině či na večeři. Velké díky pořadatelům Akademii FC Baník Ostrava, rodičům a klukům za turnaj,“ děkoval trenér Slavie Praha Jiří Janeček.

V podobném duchu mluvil i trenér přípravky poraženého finalisty Sigmy Olomouc. „Sportovní úroveň turnaje byla na velmi dobré úrovni. Největším pozitivem však byla organizační stránka turnaje. Bylo poznat, že si Baník dal s turnajem velkou práci, díky čemuž vše fungovalo na výbornou. Takového turnaje se rádi zúčastníme i v příštích ročnících,“ podotkl olomoucký Tomáš Bilík.

I bronzový tým z Trenčína si odvážel z Ostravy pozitivní dojmy. „Z mého pohledu jsem byl mile překvapený oceněním trenérů, což nebývá zvykem a celkovou atmosférou turnaje. Moderátoři vytvářeli správnou fotbalovou náladu. Poděkování patří i fanouškům týmů za pozitivní podporu bez negativních emocí,“ všiml si Miroslav Karas, vedoucí trenér trenčínských přípravek. „Těšíme se na další ročníky, tedy v případě, že budeme pozvaní.“

Pořádající Baník Ostrava se umístil na konečném devátém místě. „Byla škoda, že nám jen těsně unikl postup mezi nejlepší osmičku do zlaté skupiny. Ale pak jsme ukázali naše schopnosti,“ říkal trenér Baníku Ostrava U-11 Jaroslav Harušťák. „Dávali jsme hodně gólů, měli jsme nejlepšího střelce,“ potěšilo baníkovského trenéra.

Také jeho zaujalo, jak Baník turnaj zorganizoval. „Všechno bylo na vysoké úrovni. Měli jsme tři dny péči jako baníkovské áčko. Vedení si dalo záležet, aby ukázalo, že my jsme taky Baník,“ pochvaloval si Harušťák. „Na turnaj se přišlo podívat vedení včetně majitele klubu pana Brabce, legendy klubu. Moc jsme si toho považovali. Byla to velká reklama pro celý klub,“ doplnil Jaroslav Harušťák.

Mládežnický úsek Baníku Ostrava se už teď vrhl do příprav dalšího ročníku Memoriálu Evžena Hadamczika, tentokrát už jeho 41. pokračování. Tak v listopadu 2018 na shledanou.