Fotbalová akademie
pátek 21. října. 2022
Obecné

Osmnáctiletí mladíci své debuty zvládli!

Jsou téměř na den stejně staří. Je mezi jen jediný den věkového rozdílu. A oba v jeden den zažili svou velkou premiéru. Brankář Martin Hrubý a stoper Patrik Měkota ve středu ve Velvarech poprvé v soutěžním seniorském utkání oblékli dres Baníku Ostrava.

Osmnáctiletý debutant Martin Hrubý v brance, před ním osmnáctiletý debutant Patrik Měkota na místě obránce. Trenér Pavel Hapal se nebál vsadit v pohárovém utkání na mládí a záměr mu vyšel. Baník nejenže postoupil, ale navíc vzadu udržel čisté konto. Hrubý i Měkota svou roli zvládli. "Tohle byl vždycky můj sen. Hrát za Baník. Za chlapy. Teď se mi to poprvé splnilo, pro mě je to velká motivace do další práce a doufám, že těch zápasů dostanu víc," neskrýval své pocity mladý gólman Baníku. Na hřišti působil zkušeným dojmem. S jednou výjimkou, kdy mu nevyšla rozehrávka, čímž nabídl šanci soupeři. Jinak byl bezchybný a přidal i nadstandardní zákroky. "Až na to jedno zaváhání to bylo, myslím si, dobré," zhodnotil si svou premiéru gólman, o jehož talentu s v Baníku už delší čas ví. A on sám už ví, že jen talent mu v cestě na vrchol nepomůže. "Minulý rok jsem byl s týmem na přípravě v Kroměříži a nebylo to dobré. Asi jsem si myslel, že to půjde samo, ale byla to úplně jiná úroveň. Teď už je to lepší, zesílil jsem a cítím se mnohem lépe. A v tom našem brankářském týmu se mi skvěle pracuje," pravil Martin Hrubý.

Trenér brankářů Vít Baránek byl s výkonem mladého gólmana v zápase spokojen. "V prvním poločase mužstvo dvakrát podržel. Od toho tam ale je. Něco se mi nelíbilo, ale už jsme to probrali. Celkově podal dobrý výkon," řekl Vít Baránek, který v Martinovi Hrubém vidí brankáře se zajímavou budoucností. I díky tomu, že mladý gólman pochopil, že bez tvrdé práce se na vrchol nedostane. "On si zpočátku asi myslel, že si vystačí se svým talentem, ale už ví, že ne. Pracuje dobře, snažíme se odstraňovat nedostatky, které ještě vzhledem ke svému mládí má. Důležité je, že se rozhodl vydat, správnou cestou a má vůli na sobě pracovat. Díky tomu v něm opravdu můžeme vidět budoucnost," řekl Vít Baránek.

Stejně úspěšný jako Martin Hrubý byl v utkání ve Velvarech také o jediný den starší obránce Patrik Měkota. Ve tříobráncovém systému, který trenér Pavel Hapal pro utkání určil, se výborně zorientoval a hrál dobře. "Byl jsem tak zdravě nervózní, ale na hřišti to ze mě spadlo. Myslím, že jsem to odehrál dobře. Trenéři byli spokojení," poznamenal mladý stoper, jehož pro Baník získala Akademie FCB z pražské Slavie. Mládežnickému reprezentantovi se v Ostravě zalíbilo, hostování se přeměnilo v přestup, a Baník se tak může těšit na to, že mu dorůstá další velmi kvalitní hráč. "Má dobrou postavu, techniku, kvalitní první dotek. Navíc je dostatečně rychlý a dobře je na tom i silově," zhodnotil kvality Patrika Měkoty trenér Pavel Hapal. Byl si mladého stopera prohlédnout v utkání staršího dorostu. "Tam jednu chybu udělal. Ve Velvarech byl ale bezchybný. Věřím, že z něj roste hráč, který by se mohl k A-týmu připojit," uzavřel Pavel Hapal.