Fotbalová akademie
čtvrtek 16. července. 2020
U19

U19 - Tým Radka Slončíka již zahájil přípravu

Ve středu zahájila letní přípravu devatenáctka, kterou v nové sezóně povede jako hlavní trenér šéf baníkovské mládeže Radek Slončík společně s Radimem Kovářem. No a s Radkem jsme si popovídali.

Radku, loni jste měl na starost úspěšnou sedmnáctku, ale od nové sezóny jste hlavním trenérem baníkovské devatenáctky. Co vy na to? „Je to pro mě posun, protože zatím nejvýše jsem trénoval práve šestnáctku a sedmnáctku. Bude pro mě výhodou, že jdu dál nyní právě i s těmi hráči, které jsem dva roky trénoval a sám jsem zvědav, kolika klukům se podaří do kádru prosadit k ročníku 2002. Šanci určitě mají i díky tomu, že Jakub Tamajka, Timi Barkov a Vojta Wojatschke z tohoto ročníku byli již přesunuti do "B" týmu Baníku, kde si již budou zvykat v třetí nejvyšší soutěži na dospělý fotbal. K tomu samozřejmě 2003 Jakub Drozd je už v "A" a okusil nejvyšší soutěž. Takže se na tuto další etapu těším."

Letní přípravu jste již zahájili, kolik hráčů se na přípravě objevilo, respektive jsou tam i nějaké nové tváře? „Na prvním tréninku jsme měli 38 hráčů, takže vybírat máme určitě z čeho. Kromě již dvou zmiňovaných ročníků 2002 a 2003 s námi trénují i Daniel Šmiga a Ondřej Kukučka, oba hráči ročníku 2004. Dále jsme si stáhli i kmenové hráče, které jsme měli v okolních klubech na hostování. Někdo nový? To se uvidí, nebudeme předbíhat."

Jak se těšíte na spolupráci s Radimem Kovářem, který je Vaším asistentem? „V první řadě bych chtěl poděkovat Radimu Macíkovi za 2 roky, co jsme spolu trénovali šestnáctku a pak sedmnáctku. Radim je výborný trenér a přeji mu další úspěšné roky, nyní u naší čtrnáctky. Co se týče Radima Kováře, toho jsem si vyhlédl a domluvili jsme se. Je to mladý, ambiciózní trenér, který má rád fotbal a chce se zlepšovat. Dokázal to i v Hlučíně, kde s tamní devatenáctkou hrál na špici Moravskoslezské dorostenecké ligy a já věřím, že naše spolupráce bude ku prospěchu věci."

Na čem všem budete v letní přípravě pracovat a jaké soupeře již máte domluvené? „Začnu tím, co ná čeká jako první, a to je 40. ročník Zlatého Kahanu, který startuje již příští týden. I tento tradiční turnaj s obrovskou historií ovlivnil koronavirus ohledně účasti již tradičních účastníků např. z Anglie, Německa či Francie, ale my jsme rádi, že se tato akce s kvalitními soupeři vůbec uskuteční. Ve středu v Markvartovicích se střetneme s polským Górnikem Zabrze a ve čtvrtek v Brušperku se Sigmou Olomouc. No a v neděli se v zápase o umístění utkáme u nás na Vistě s jedním z trojice druhé skupiny, kterou tvoří Karviná, MŠK Žilina a slovinský tým Brinje Grosuplje. Pak následuje spousta přípravných zápasů, kde bych zcela jednoznačně vyzdvihl jednu konfrontaci. Konkrétně se jedná o pozvání jedné z nejlepších světových akademií - RB Lipsko, kde pojedeme 12. srpna společně se sedmnáctkou. Opět to vnímáme jako odměnu a poctu za dobrou práci v naší Akademii. Bude se v tomto zápase v podstatě už i jednat o generálku před startem celostátní ligy."

A ta letní příprava? „Budeme samozřejmě pracovat na zlepšení se ve všech herních činnostech, a to jak u jednotlivců tak po herní stránce. Naším cílem je předvádět takový fotbal, který je založen na rychlé práci s míčem, na dobré přechodové fázi, být silným na balónu, efektivním v koncovce apod., tzn. věci, které tady máme nastavené a mělo by to být vidět. Chceme, aby kluci fotbalově rostli a všichni se do budoucna fotbalu věnovali a tak jako čerstvě sedmnáctiletý Kuba Drozd se někdo z nich prosadil i do našeho áčka."

Bude současná devatenáctka atakovat horní či nejvyšší příčky v novém ročníku?To je zatím předčasné, vše ukáže čas, budeme chtít vyhrávat. Ale jak jsem již říkal v předchozí odpovědi, způsobem, kterým chceme. Být konkurenceschopným nejlepším týmům. Takovým, jakým se prezentoval například ročník 2004 (nyní U17) na Memoriálu Vlastislava Marečka, kde hráči nejen že turnaj ovládli, ale opravdu byli rychlí, silní na míči, prostě hráli výborně."

Na závěr, co by jste řekl či popřál svým svěřencům během náročné letní přípravy? „Já přeji hráčům, aby zúročili to, co naběhali v přípravném období právě v následující letní přípravě a zápasech. Ať se jim vyhýbají zranění, jsou zdraví, fotbal je baví a mají z něj radost. To je si myslím pro ně to nejdůležitější."

Děkujeme Radkovi za povídání a přejeme všem hodně sportovních úspěchů, fotbalové radosti a zdraví.